window.dataLayer = window.dataLayer || []; {% endif %}
OVERZICHT BLOG

Het is krap op de woningmarkt in Utrecht.

Blog

Het is krap op de woningmarkt in Utrecht. Na een historisch dieptepunt heeft de voorraad zich enigszins hersteld, maar zowel de prijzen als omzetsnelheden blijven, zoals u gewend bent sky high.

Terwijl het aantal ‘serieuze zoekers’ in Utrecht met een krappe 7% afneemt, komt de bestaande woningvoorraad steeds meer onder druk te staan. Het aanbod loopt terug, hetgeen ervoor zorgt dat de transactieprijzen voor de bestaande woningen steeds hoger oplopen.

Ondanks dat de lage rente inmiddels flinterdun is gecorrigeerd, schrikken makelaars in Utrecht nog immer van de weerzinwekkende transactieprijzen. We kunnen al een jaar spreken van aanhoudende schaarste in het woningaanbod. Omloopsnelheden zijn bij de makelaarskantoren vaak korter dan 4 weken. Een echte frustratie voor de woningzoeker. Indien u wenst te reageren op een huis dat op Funda.nl te zien is, is deze vaak al verkocht. De zoeker vist achter het net. Dit als gevolg van beleggers die als ware kamikazepiloten bieden op beleggingspanden.

De krapte indicator daalt inmiddels bescheiden. “Woningzoekers wijken vanuit Utrecht naar de randstad.” Zo stelt Marcel Arendsen. Dit vanwege teleurstelling tijdens de woningjacht. Amersfoort is zo’n regio waar woningzoekers naar uitwijken en de huizenprijzen dezelfde richting op neigen als Utrecht. Ook hier zijn het goede tijden voor de makelaar.

Wat dat betreft liggen er kansen in opkomend Leidsche Rijn. Ook hier opent Brecheisen een makelaarskantoor om haar klanten te voorzien van een plek. Wees er snel bij, want overbieden is de nieuwe standaard.

Bibliografie
Arendsen, M. (2017). Krapte op de woningmarkt . (J. Wetler, Interviewer)
Brecheisen Makelaars B.V. (2018, 01 10). Woningmarktrapportage - 4e kwartaal 2017.
Opgeroepen op 02 7, 2018, van Brecheisen : https://www.brecheisen.nl/164-37e/woningmarktrapportage
NVM. (2018). Transactiecijfers NVM - Regio Utrecht .
NVM Data & Research .