window.dataLayer = window.dataLayer || []; {% endif %}
OVERZICHT BLOG

Mijn eerste koophuis. Waar moet ik beginnen?

Blog

Het kopen van een woning is een spannend gebeurtenis. Extra spannend als je niet weet wat je kunt verwachten omdat het je eerste koophuis is. Waar moet ik beginnen? Hoe weet ik hoeveel ik kan lenen? Wie kan ik vragen om advies?

De eerste stap begint bij een hypotheekadvies gesprek. Wij adviseren je om dit te doen bij een onafhankelijke adviseur. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan namelijk bij heel veel banken een hypotheek afsluiten. Elke bank heeft andere voorwaarden waardoor dit gunstiger voor je kan uitpakken.

Wist je dat je 100% van de koopsom kunt financieren? De extra bijkomende kosten moet je dus zelf bijleggen. Denk hierbij aan 2% overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor de hypotheekadviseur. Nu je weet hoeveel je kunt lenen voor je nieuwe plek kun je actief gaan zoeken. Bekijk hiervoor de website van de makelaars in de regio waar je op zoek bent en Funda. Ook op social media bieden makelaar hun aanbod aan. Zorg dat je er in deze markt snel bij bent. Check elke dag dus even alle kanalen! Of neem een aankoopmakelaar in de arm die je kan adviseren en bijstaan.

Huis bekeken? En zie je jezelf hier al wonen? Dan is het nu tijd om een bod uit te brengen. Je kunt een bod doen onder bepaalde voorwaarden zoals bijvoorbeeld hypotheek. Door dit voorbehoud op te nemen krijg je van de verkoper een aantal weken om je hypotheek rond te krijgen. Bij een wat oudere woning adviseren we je om ook een voorbehoud bouwtechnische keuring op te nemen. Zo kun je de koop nog ontbindende als de bouwkundige staat van de woning niet goed is. Als je de woning hebt aangekocht krijg je van de verkopend makelaar de koopakte. Deze controleer je goed en ga je dan vervolgens ondertekenen!

Na het tekenen van de koopakte plan je zo snel mogelijk een afspraak in met je hypotheekadviseur. Je kunt met de hypotheekadviseur alles afstemmen en de hypotheek aanvraag in gang gaan zetten. Belt jouw hypotheekadviseur met het bericht dat de offerte binnen is? Gefeliciteerd! De door jou uitgekozen notaris zal nu alles voor de overdracht in gang gaan zetten. Voor je het weet heb jij de sleutel van je nieuwe plek!