Het verschil tussen een bankgarantie en een waarborgsom
11-06-2024
Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Een van de zaken waar veel mensen vragen over hebben, is het verschil tussen een bankgarantie en een waarborgsom. Beide termen kom je tegen tijdens het aankoopproces van een woning, maar wat betekenen ze precies? In deze blog leggen we het je helder uit, zodat je goed voorbereid bent op je volgende stap.
Stel, je hebt je droomhuis gevonden in regio Utrecht en wilt een bod doen. Als jouw bod geaccepteerd bent, ben je nog niet direct de trotse eigenaar. Daarvoor moet je eerst samen met de verkoper naar de notaris.
Tot die tijd wordt je vaak gevraagd om een financiële zekerheid, een garantie naar de verkoper. In de koopakte is dit al vastgelegd. De waarborgsom of bankgarantie is meestal 10% van de koopsom en krijg je terug bij de notariële overdracht. Gaat de koop niet door en heb je geen geldige reden? Dan wordt de waarborgsom via de notaris uitbetaald aan de verkoper van de woning.
Het bedrag kan op twee manieren worden verstrekt: via een bankgarantie of een waarborgsom. De bankgarantie of de waarborgsom moet meestal tussen de 4 en de 8 weken na de mondelinge overeenkomst gesteld zijn.
Een bankgarantie is een schriftelijke belofte van je bank dat zij de waarborgsom zullen betalen aan de verkoper, mocht jij als koper je verplichtingen niet nakomen. Dit geeft de verkoper zekerheid zonder dat jij het bedrag direct uit je eigen zak hoeft te betalen.
Hoe werkt het?
Een waarborgsom is een bedrag dat je als koper direct overmaakt naar de rekening van de notaris. Dit bedrag staat vast en wordt als zekerheid gebruikt dat jij je verplichtingen nakomt. Dit bedrag is 10% van het aankoopbedrag van je woning. De overige 90% van het aankoopbedrag moet jij voor de officiële datum van de notariële overdracht overgemaakt hebben aan de notaris.
Hoe werkt het?
Of je kiest voor een bankgarantie of een waarborgsom hangt af van je persoonlijke situatie:
Enkele weken na het tekenen van de koopovereenkomst wordt je gevraagd een bankgarantie of waarborgsom te storten. Dit is een garantie naar de verkoper dat je aan je verplichting kunt voldoen. Meestal ligt het bedrag rond de 10% van het aankoopbedrag. Bij een waarborgsom kies je ervoor om het bedrag uit eigen middelen te betalen. Dan stort je het geld voor de afgesproken datum op de rekening van de notaris. Als je kiest voor een bankgarantie staat de bank garant voor het bedrag van de waarborgsom, mocht de koop niet doorgaan.
Plan een gesprek met je makelaar of hypotheekadviseur om te bespreken wat in jouw situatie het beste werkt. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs in Utrecht kunnen je hierin uitstekend adviseren en begeleiden. Zij kunnen je ook helpen bij het aanvragen van een bankgarantie of het regelen van een waarborgsom, zodat jij je kunt richten op het kopen van je nieuwe woning.
Verhuizen moet vooral een leuke en spannende tijd zijn. Met de juiste begeleiding en duidelijke informatie kunnen we samen zorgen voor een soepel proces. Wil je meer weten over de financiële aspecten van het kopen van een huis? Of heb je andere vragen over de aan- en verkoop van je woning? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Klik op deze link om naar onze contactpagina te gaan. Tot snel!
Ontdek meer tips en advies
Benieuwd naar meer handige tips en informatie over het kopen en verkopen van een huis? Klik hier om onze andere artikelen te lezen.