Naar het nieuwsoverzicht
Naar het nieuwsoverzicht

De niet-zelfbewoningsclausule, wat is dat?

Bij de aankoop van een woning komen er vaak termen voorbij waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Eén daarvan is de “niet-zelfbewoningsclausule.” Misschien ben je dit tegengekomen in de verkooptekst of koopovereenkomst van een woning en vraag je je af wat dit precies betekent. Benieuwd wat het betekent? Wij leggen het graag aan je uit.

Wat houdt de niet-zelfbewoningsclausule in?

De niet-zelfbewoningsclausule is een bepaling die de verkoper kan opnemen in de koopakte. Deze clausule geeft aan dat de verkoper de woning niet zelf heeft bewoond, bijvoorbeeld omdat de verkoper de woning verhuurd heeft of als de woning door erfgenamen verkocht wordt. Hierdoor kan de verkoper niet altijd de volledige informatie over de staat van de woning verstrekken, zoals verborgen gebreken. Natuurlijk heeft de verkoper wel een meldingsplicht en moet hij zo veel mogelijk informatie verstrekken in de vragenlijst. Maar als de verkoper niet van alles op de hoogte is, kan de niet-zelfbewoningsclausule voorkomen dat de koper later aanspraak kan maken op verborgen gebreken die de verkoper niet kende of kon kennen.

Waarom is dit belangrijk voor jou als koper?

Als je een woning koopt met een niet-zelfbewoningsclausule, betekent dit dat je als koper extra alert moet zijn. Omdat de verkoper de woning niet zelf heeft bewoond, kan hij niet altijd garantie geven over bepaalde aspecten van de woning. Denk bijvoorbeeld aan de staat van de leidingen, de aanwezigheid van vochtproblemen, of de kwaliteit van de isolatie. Het is daarom verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen en een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo weet je precies wat je koopt en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Voorbeeld van een niet-zelfbewoningsclausule

Een voorbeeld van een niet-zelfbewoningsclausule in een koopovereenkomst kan zijn:

“Koper is bekend met het feit dat verkoper in het verkochte niet woonachtig is geweest. Verkoper aanvaardt derhalve geen aansprakelijkheid voor bestaande of niet zichtbare gebreken die kenbaar zouden zijn geweest indien verkoper het verkochte wel zelf zou hebben bewoond.”

De rol van de makelaar

Onze makelaars in Utrecht begeleiden je graag bij de aankoop van een woning, ook wanneer er een niet-zelfbewoningsclausule van toepassing is. Wij zorgen ervoor dat je volledig geïnformeerd bent over wat deze clausule voor jou betekent en welke stappen je kunt nemen om risico’s te minimaliseren. Zo kun je met een gerust hart de koopovereenkomst ondertekenen.

Tips voor kopers

Mocht je geïnteresseerd zijn in een woning met een niet-zelfbewoningsclausule, dan hebben we enkele tips voor je:

  • Laat een bouwkundige keuring uitvoeren: Dit geeft je een duidelijk beeld van de technische staat van de woning.
  • Schakel een aankoopmakelaar in: Wij kennen de markt en weten precies waar je op moet letten bij het kopen van een woning met een dergelijke clausule.
  • Vraag om verduidelijking: Als iets in de koopovereenkomst niet duidelijk is, vraag dan altijd om uitleg. Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Tot slot

Een niet-zelfbewoningsclausule hoeft geen obstakel te zijn bij de aankoop van je droomhuis. Het is vooral belangrijk dat je goed geïnformeerd bent en weet waar je aan toe bent. Onze makelaars in Utrecht staan voor je klaar om je te begeleiden, van het eerste bezichtigingsmoment tot het ondertekenen van de koopakte.

Wil je meer weten over de niet-zelfbewoningsclausule of heb je andere vragen over het kopen van een woning? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag verder!

Benieuwd naar meer handige tips voor het kopen van een woning? Klik hier om onze andere blogs te lezen.

 

 

 

Nog meer weten?

Bekijk ook onze andere artikelen

Bekijk andere artikelen
arrow
menu-shape