Naar het nieuwsoverzicht
Naar het nieuwsoverzicht

Tips bij het bezichtigen van een woning

Het bezichtigen van woningen kan een leuke, maar ook overweldigende ervaring zijn. Het is een belangrijke stap op weg naar het vinden van een plek die je thuis kunt noemen. Om je te helpen het meeste uit deze zoektocht te halen, delen onze makelaars enkele do’s en don’ts voor het bezichtigen van woningen.

Do’s

1. Maak een lijst van prioriteiten

Neem de tijd om te bedenken wat voor jou het belangrijkst is in een woning. Maak een lijst van kenmerken en voorzieningen die je zoekt, zodat je gericht kunt zoeken naar woningen die aan jouw wensen voldoen. Als je vervolgens een huis gaat bezichtigen, is het handig om dit lijstje bij de hand te houden. Zo zorg je ervoor dat je kritisch en scherp blijft.

2. Stel vragen

Aarzel niet om vragen te stellen tijdens de bezichtiging. Vraag naar de geschiedenis van het huis, eventuele renovaties, de buren, de reden van verhuizing van de verkopers en andere belangrijke details die je kunnen helpen een weloverwogen beslissing te nemen. Wat is de leeftijd van de cv-ketel of de combimagnetron? Ook de vaatwasser heeft een beperkte levensduur. Als het lijkt alsof deze apparaten snel vervangen moeten worden, weet dan dat je ook extra kosten moet incalculeren voor deze vervangingen.

3. Ga rustig door de hele woning

Neem vooral uitgebreid de tijd om rond te lopen. Op dit moment is de woning helemaal van jou, en dit is jouw kans om te ervaren hoe het zou zijn om er te wonen. Hoe voelt het aan? Begin bovenaan en werk je weg naar beneden, van de zolder tot de kruipruimte, en verken elk hoekje van het huis. Op die manier ben je er zeker van dat je overal geweest bent en kun je een oordeel vellen over alle ruimtes. Is de indeling naar jouw smaak of moeten er nog aanpassingen gedaan worden? Ligt de tuin op een voor jou gunstige ligging? Bepaal van tevoren jouw wensen en vink deze vervolgens af (of niet) op het moment dat je door de woning loopt.

4. Wees geduldig

Neem de tijd om elke ruimte grondig te bekijken en voel je vrij om vragen te stellen. Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de woning voordat je een beslissing neemt. Zo kom je er bijvoorbeeld achter of er in die ene slaapkamer ruimte is voor een extra grote kast of niet.

5. Maak aantekeningen

Maak aantekeningen van belangrijke details en maak foto’s van de woning om later te kunnen terugkijken. Dit kan je helpen bij het vergelijken van verschillende opties en het maken van een weloverwogen keuze. Ook helpen foto’s jou om later nog eens rustig de woning vanuit jouw perspectief te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van de lichtval, een opname van het geluid van de weg voor de woning of aantekeningen van de antwoorden op de vragen die je stelde.

6. Rondje door de buurt

Neem als laatste nog een wandeling door de buurt. Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over de buurt waarin je wilt gaan wonen. Is het dichtbij scholen, het centrum, groene zones of de sportschool? Misschien kom je wel iemand op straat tegen die je kunt vragen om meer te vertellen over de buurt.


Don’ts

1. Laat je niet afleiden door emoties

Hoewel het verleidelijk kan zijn om meteen verliefd te worden op een woning, probeer objectief te blijven tijdens het bezichtigen. Laat je niet te veel leiden door emoties en focus op de feiten.

2. Wees realistisch

Het is belangrijk om realistisch te blijven over wat je kunt veroorloven en wat je nodig hebt om woning tot jouw droomhuis te maken. Probeer niet te veel te verwachten van een woning en wees bereid compromissen te sluiten.

3. Overschat de staat van het huis niet

Het is gemakkelijk om te worden verblind door de oppervlakkige schoonheid van een woning, maar vergeet niet om ook naar de structurele staat te kijken. Tijdens een bezichtiging lijkt een woning vaak piekfijn in orde en oogt het altijd netjes op het eerste gezicht. Toch is het belangrijk om verder te kijken dan alleen een opgeruimd huis. Controleer de staat van de kozijnen, het schilderwerk en zoek naar mogelijke schimmel- en vochtplekken in de badkamer of kruipruimte. Als je veel achterstallig onderhoud opmerkt, is het verstandig om dit mee te nemen in je financiële planning, omdat dit altijd extra kosten met zich meebrengt. Wees niet terughoudend om gebreken te signaleren en vraag zo nodig advies aan een professional. Als koper heb je namelijk de plicht om grondig onderzoek te doen, terwijl de verkoper verplicht is om informatie te verschaffen.

4. Ga niet bieden niet zonder goede voorbereiding

Als je geïnteresseerd bent in een woning, neem dan de tijd om je goed voor te bereiden voordat je gaat onderhandelen. Zorg ervoor dat je weet wat vergelijkbare woningen in de buurt waard zijn en wat je budget is.

We hopen dat deze tips je zullen helpen bij het bezichtigen van woningen en dat je snel een plek vindt die aan al je wensen voldoet. Succes en veel plezier met de zoektocht!

Heb je hulp nodig bij je zoektocht naar je nieuwe plek? Neem dan contact op met onze aankoopmakelaars. Zij staan voor je klaar om je stap voor stap te begeleiden in dit proces! Neem  contact op en klik op deze link om naar de contact-pagina te gaan

Tot snel!

Benieuwd of je in deze markt eerst een woning moet aankopen of eerst je huidige huis moet verkopen? Klik hier om het artikel te lezen.

Nog meer weten?

Bekijk ook onze andere artikelen

Bekijk andere artikelen
arrow
menu-shape