Alles over de overdrachtsbelasting
08-04-2024
Ooit, dat was vóór de financiële crisis in 2008, was de overdrachtsbelasting gewoon lekker overzichtelijk. Wie een onroerende zaak kocht, moest 6% overdrachtsbelasting betalen. Dat is het percentage van de koopsom wat je aan de belastingdienst betaalt. In de loop der tijden is die overdrachtsbelasting steeds meer een financieel instrument geworden. Zo is er, om de woningmarkt te stimuleren in 2011 een verlaagd tarief van 2% geïntroduceerd. Anno 2024 zijn de regels van de overdrachtsbelasting er niet overzichtelijker op geworden: er is nu een tarief van 0%, 2% of 10,4%. Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je dit jaar? Zijn er nog vrijstellingen? Adviseurs van Brecheisen Makelaars maken je graag wegwijs.
Anno 2024 is het standaard tarief voor overdrachtsbelasting 2% behalve als het gaat om een tweede woning of als je gebruik kunt maken van vrijstelling. Koop je een tweede woning dan betaal je sinds 2021 het verhoogde tarief. In 2024 is dat 10,4%. Dat wil zeggen dat je op een koopsom van 3 ton zo maar even 31.200 euro kwijt bent aan overdrachtsbelasting!
Volgens de overheid wil men hiermee het kopen van een vastgoedbelegging minder aantrekkelijk maken. Want onder deze zogenoemde ‘tweede’ woning valt namelijk ook het kopen van een woning om die vervolgens te verhuren. Ondertussen pakt de overheid echter wel, de kopers van een vakantiewoning, het kopen van een woning voor je kinderen, het kopen van een bedrijfsgebouw enz. mee. Kijk maar op de Belastingdienst wat er allemaal valt onder een ‘tweede woning’. Wie gebruik wil maken van de standaard 2% regeling, moet de nieuwe woning als hoofdverblijf gebruiken. Dat betekent dat de koper zich inschrijft bij de gemeente en er ook zijn leven opbouwt. Dit kan maar 1 woning zijn.
En dan als 3de mogelijkheid is er anno 2024 het 0% tarief ofwel vrijstelling. Dit is vooral ingesteld om de startersmarkt te faciliteren (startersvrijstelling). Zo betalen huizenkopers tussen 18 en 35 jaar in 2024 geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 510.000. De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk, dus is 1 van de kopers ouder dan 35 of jonger dan 18 dan betaalt die persoon over het eigen deel het standaardtarief van 2%. De kopers moeten voldoen aan voorwaarden. Zo moeten ze bij een notaris beloven dat ze zelf in de woning gaan wonen (hoofdverblijfcriterium). De woning mag dus niet verhuurd worden. Daarnaast verklaart de koper schriftelijk dat hij/zij de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder heeft ontvangen. Daarvoor vult de koper de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
Naast die vrijstelling (0%) van overdrachtsbelasting in 2024 zijn er nog een paar situaties waarin je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen:
Wil je de vrijstelling overdrachtsbelasting liever voor een volgende (duurdere) woning gebruiken? Dan kun je er ook voor kiezen om de vrijstelling later te gebruiken en nu (voor je goedkopere woning) nog die 2% te betalen. Let er wel op dat de grens momenteel tot € 510.000,- loopt. Dus je volgende aankoop mag ook weer niet al te duur zijn.
Meer weten over je budget voor het kopen van een huis en de kosten die je daarbij maakt? De financieel adviseurs en makelaars van Brecheisen vertellen je graag meer. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.
Klik op deze link om naar de contact-pagina te gaan.