Naar het nieuwsoverzicht
Naar het nieuwsoverzicht

Huizen in Utrecht weer duurder, maar stijging vlakt af

Feit blijft dat de woningvraag zeker in Utrecht, onverminderd groot en acuut is. Hier staat voorlopig (onder meer door stagnatie in de bouw) geen passend aanbod tegenover.

In de Brecheisen Woningmarktrapportage die ieder kwartaal verschijnt en in april 2022 voor de 76ste keer werd georganiseerd, bleek dat bestaande koopwoningen in de regio Utrecht eind 2021 20% duurder waren dan een jaar eerder. De aanwezigen (ontwikkelaars, beleggers, aannemers en makelaars) voorzien ook voor 2022 een verdere stijging van zo’n 15%. Dat die stijging minder is dan voorgaande jaren, komt onder meer door de oorlog in de Oekraïne die niet alleen het consumentenvertrouwen drukt, maar binnen de gehele woningmarkt zorgt voor stagnatie.

Daarnaast zijn de verwachtingen voor de economie minder rooskleurig en zijn het afgelopen kwartaal de hypotheekrente en de energiekosten gestegen. Dit zijn alle aspecten die bijdragen aan een afvlakking van de stijging op de woningmarkt. In welke mate dit het geval zal zijn, weten we nu nog niet. Er speelt op de woningmarkt altijd een veelvoud aan factoren. De invloed van het seizoen is daar ook één van. Zo zijn in de eerste maanden van een jaar, de huizenprijzen vaak lager dan in de rest van het jaar. Feit blijft dat de woningvraag zeker in Utrecht, onverminderd groot en acuut is. Hier staat voorlopig (onder meer door stagnatie in de bouw) geen passend aanbod tegenover.

Nog meer weten?

Bekijk ook onze andere artikelen

Bekijk andere artikelen
arrow
menu-shape