Naar het nieuwsoverzicht
Naar het nieuwsoverzicht

NVM Open Huizen Dag: 9 tips op voorbereid op pad te gaan

Het is bijna zover. Zaterdag 30 september 2023 is de NVM Open Huizen Dag. Die dag kun je heel vrijblijvend verschillende huizen bekijken. Gewoon even binnenlopen en op je eigen tempo rondlopen. Klinkt ideaal, toch? In dit artikel geven we je tips om goed voorbereid op stap te gaan.

Tip 1: Overweeg je financiën

Tsja, de eerste tip kan een cliché zijn, maar is wel ontzettend belangrijk. Voordat je je laat meeslepen door de emoties van de dag, is het belangrijk om je financiële basis te leggen. Bepaal je budget, inclusief de kosten die bij het kopen van een huis komen kijken, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Een financieel adviseur kan je begeleiden en helpen om je droomhuis binnen handbereik te brengen.

Tip 2: Leg je wensenlijst naast de lijst met deelnemende woningen

Met honderden open huizen beschikbaar, is het belangrijk om je te concentreren op de huizen die echt aan je wensen voldoen. Het is leuk dat je zoveel woningen kunt bezichtigen, maar blijf kritisch. Het zou jammer zijn als je gaat kijken bij een woning en enthousiast wordt, terwijl hij financieel niet bereikbaar is.

Tip 3: Maak een route

Stel een lijst op van de huizen die je graag wilt bekijken en organiseer ze op basis van locatie. Dit zal je helpen om efficiënt te plannen en tijd te besparen. Plan je route zorgvuldig en vergeet niet ergens halverwege een pauze te nemen. Geniet van een kopje koffie en laat de indrukken bezinken.

Tip 4: Maak een checklist

Een checklist kan een handig hulpmiddel zijn tijdens de bezichtigingen. Schrijf de belangrijkste criteria op die voor jou van toepassing zijn, zoals het aantal slaapkamers, de staat van de keuken en badkamer, de aanwezigheid van een tuin, enzovoort. Vink elk item af terwijl je de huizen bekijkt, zodat je later gemakkelijker de voor- en nadelen kunt vergelijken.

Tip 5: Stel vragen

Tijdens de bezichtigingen is het belangrijk om vragen te stellen aan de verkopers of makelaars. Vraag naar de geschiedenis van het huis, de reden van verkoop, eventuele gebreken en of er recente renovaties zijn uitgevoerd. Deze informatie kan cruciaal zijn bij het nemen van je beslissing.

Tip 6: Neem foto’s en maak aantekeningen

Het kan lastig zijn om alle bezochte huizen achteraf te onthouden. Maak daarom foto’s van belangrijke details en maak aantekeningen over de positieve en negatieve aspecten van elk huis. Zo leg je je persoonlijke gedachten en gevoelens vast. Dit helpt je bij het vergelijken van de huizen en bij het maken van een weloverwogen keuze. Zo kun je je achteraf herinneren waarom je verliefd werd op een bepaald huis.

Tip 7: Wees flexibel

Het kan zijn dat je tijdens de Open Huizen Dag een huis tegenkomt dat toch niet helemaal aan je criteria voldoet, maar wel potentieel heeft. Wees flexibel en sta open voor nieuwe mogelijkheden. Soms ontdek je juist op deze dag verborgen pareltjes.

Tip 8: Bespreek je bevindingen

Nodig na de Open Huizen Dag je vrienden, familie of je partner uit voor een gesprek. Samen kunnen jullie de puzzelstukjes van deze dag samenvoegen. Het kan fijn zijn om verschillende perspectieven te horen en samen te brainstormen over de opties. Zo kom je tot een beslissing die bij je past.

Tip 9: Neem contact op met een makelaar

Als je eenmaal dat ene huis hebt gevonden dat je hart heeft veroverd, aarzel dan niet om contact op te nemen met een makelaar. Een makelaar kan je verder begeleiden in het aankoopproces en je helpen bij het indienen van een bod. Wij staan klaar om je te begeleiden in je zoektocht naar jouw droomwoning! Lees meer over het aankoopproces via Brecheisen.

We hopen dat deze tips je zullen helpen om optimaal te profiteren van de NVM Open Huizen Dag en dat je snel jouw droomhuis zult vinden in het prachtige Utrecht. Veel succes met de bezichtigingen en geniet van je dag!

De NVM Open Huizen Dag is op 30 september 2023 van 11.00 uur tot 15.00 uur. Bekijk hier alle deelnemende huizen.

Nog meer weten?

Bekijk ook onze andere artikelen

Bekijk andere artikelen
arrow
menu-shape