Naar het nieuwsoverzicht
Naar het nieuwsoverzicht

Vijf tips van Thijs voor starters in Utrecht

Met een hoge vraag, een laag aanbod en stijgende huizenprijzen heb je het in heel Nederland als starter op de woningmarkt niet makkelijk. Maar als je dan ook nog in Utrecht zoekt, heb je helemaal pech. Het is super moeilijk om als starter in deze gewilde woonplaats te slagen. Vandaar dat een record aantal laat twintigers, begin dertigers nog bij de ouders bivakkeert. Brecheisen
Makelaars, de grootste makelaar in de Domstad, geeft vijf tips om de deuren naar je eerste koopwoning te openen.

1. Wil je kopen of huren?

We beginnen met een open deur: wil je kopen of huren? Het lijkt zo’n eenvoudige vraag, maar soms ben je teveel gefocust op kopen en soms kan het zijn dat je beter kunt huren. Kopen zorgt ervoor dat je woning steeds meer van jou wordt. Bezit geeft niet alleen een prima gevoel, maar je bouwt ook langzaam meer vermogen op. Daarnaast zijn je huurlasten waarschijnlijk hoger dan je kooplasten. Dat lijkt een win-win en is het vaak ook, behalve als flexibiliteit als nummer 1 op je bucketlist staat. Als je nog van plan bent om bijvoorbeeld een buitenlands avontuur aan te gaan of te zijner tijd naar een andere stad te verhuizen, kan je voor een korte tijd beter blijven huren. Een ander voordeel van huren, is ook dat je bij achterstallig onderhoud, mankementen of andere gebreken terecht kan bij je verhuurder. Als je een koopwoning hebt, komt dat allemaal op jouw bordje.

2. Maak gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie

Sluit je als starter een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan ben je zeker van een verantwoorde lening. NHG biedt een vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk daarbij aan ingrijpende veranderingen zoals werkloosheid, relatiebeëindiging of het verlies van je partner. Je kunt een hypotheek met NHG afsluiten bij de aankoop van een huis, een verbouwing en de financiering van energiebesparende maatregelen. De nieuwe NHG-grens is in 2024 toegenomen tot €435.000 euro, een stijging van €30.000 ten opzichte van de 2023 grens van €405.000. Voor mensen die de woning willen verduurzamen, is extra leenruimte beschikbaar.
Met Energie Besparende Voorzieningen is de NHG-grens in 2024 €461.100.

3. Maak zo mogelijk gebruik van een starterslening

Veel gemeentes bieden starters graag extra kansen op de woningmarkt met een Starterslening. Daarmee wordt het mogelijk om bovenop je maximale hypotheek een extra bedrag te lenen. Over dat bedrag betaal je dan tijdelijk geen rente en aflossing. Na 3 jaar wordt gekeken of je inmiddels een groter deel van de hypotheek zelf kunt betalen.
De Starterslening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en kan alleen in combinatie met een hypotheek met NHG worden afgesloten. Let op, de voorwaarden verschillen per gemeente. We zeggen het er maar gelijk bij: de gemeente Utrecht heeft helaas GEEN starterslening. Maar (ook inhakend op de volgende tip 4) omringende gemeenten (zoals Amersfoort) vaak wel.

4. Oriënteer je eens buiten de grenzen

Je kan je als starter inschrijven als woningzoekende bij tal van makelaars of zelfs besluiten een aankoopmakelaar in de arm te nemen, maar Funda is en blijft toch je beste vriend. Maak zoekopdrachten aan via Funda en dan niet alleen voor Utrecht, maar selecteer ook omringende gemeenten als Nieuwegein, Houten, De Meern, Amersfoort, Stichtse Vecht, enz. Oriënteer je eens buiten de Utrechtse grenzen, vaak is in de omringende gemeenten de prijs kwaliteit verhouding iets gunstiger. Dat kun je ook zien in de Woningmarkrapportage van Brecheisen die ieder kwartaal verschijnt. Niet alleen vind je daarin het Ronde Tafel Gesprek met professionals over de markt in Utrecht en omgeving, ook tref je er de gemiddelde transactieprijzen, looptijden en nog veel meer nuttige info.

5. Haastige spoed…

De meeste mensen zullen maar een paar keer in hun leven een huis kopen.
Meestal woon je er voor langere tijd (gemiddeld 7 jaar) en je legt je dus vast voor langere tijd. We weten dat het in deze overspannen woningmarkt moeilijk is om het spreekwoord ‘haastige spoed, zelden goed’ uit te spreken, maar neem vooral geen overhaaste beslissing tijdens het kopen van een woning.
Vind je de prijs redelijk? Is de locatie (iets waar je later niets meer aan kunt veranderen) naar je zin? Wat is het energielabel? Moet je nog veel isoleren en aanpassen om een beetje normale energierekening te krijgen? En wat is de staat van onderhoud? Laat vooral een bouwtechnische keuring uit voeren en zorg dat je daar zelf ook bij bent. Het is dé gelegenheid om zeer nuttige informatie over je toekomstige woning in te winnen.

Nog meer weten?

Bekijk ook onze andere artikelen

Bekijk andere artikelen
arrow
menu-shape