Naar het nieuwsoverzicht
Naar het nieuwsoverzicht

Oorlog in Oekraïne: hoe langer het duurt, hoe erger het nadelige effect op onze woningmarkt

In de Brecheisen Woningmarktrapportage die in april 2022 voor de 76ste keer werd georganiseerd, bleek afgelopen kwartaal dat bestaande koopwoningen in de regio Utrecht eind 2021 20% duurder waren dan een jaar eerder. De aanwezigen (ontwikkelaars, beleggers, aannemers en makelaars) voorzien ook voor 2022 een verdere stijging van zo’n 15%.

In de Brecheisen Woningmarktrapportage die in april 2022 voor de 76ste keer werd georganiseerd, bleek afgelopen kwartaal dat bestaande koopwoningen in de regio Utrecht eind 2021 20% duurder waren dan een jaar eerder. De aanwezigen (ontwikkelaars, beleggers, aannemers en makelaars) voorzien ook voor 2022 een verdere stijging van zo’n 15%. Dat die stijging minder is dan voorgaande jaren, komt onder meer door de oorlog in de Oekraïne die niet alleen het consumentenvertrouwen drukt, maar binnen de gehele woningmarkt zorgt voor stagnatie.

Hogere bouwkosten. Minder nieuwbouw. Opvang voor vluchtelingen in een toch al krappe woningmarkt. De oorlog in Oekraïne heeft veel nadelige effecten op onze woningmarkt. Hoe langer het duurt, hoe erger het wordt.

Al sinds 2021 stijgen bouwkosten, omdat het aanbod van bouwmaterialen veel kleiner is dan de vraag. De invoerprijzen van ijzer en staal zijn hierdoor met 70% gestegen. De prijzen van andere producten stijgen nu ook door de hogere energieprijzen na de Russische inval. Hout is eveneens sterkt in prijs gestegen omdat de toevoer vanuit Rusland en Oekraïne stokt. Daarnaast zorgt de grootschalige opvang voor vluchtelingen voor nog meer druk op onze toch al krappe woningmarkt.

Op de Woningmarktrapportage was grote zorg over de stijging van de bouwkosten. Voor nieuwe contracten heeft Bouwend Nederland een ‘Oekraïne-clausule’ opgesteld die bouwers aan hun opdrachtgevers kunnen voorleggen. Aannemers krijgen daarmee recht op een vergoeding van de extra bouwkosten die samenhangen met de oorlog. Ook kunnen ze, als de oorlog de aanvoer van bouwmaterialen hindert, een verlenging van de oplevertermijn krijgen zonder dat de gebruikelijke boeteclausules in werking treden. Het nadeel is dat het zicht op de eindprijs daarmee verloren gaat. Al die onzekerheid zorgt dit jaar voor stagnatie van de bouw van ca. 25.000 woningen.

Brecheisen Makelaars organiseert al bijna 20 jaar ieder kwartaal een Woningmarktrapportage waarin je alles leest over de Woningmarkt in Utrecht en omgeving

Nog meer weten?

Bekijk ook onze andere artikelen

Bekijk andere artikelen
arrow
menu-shape