Blog

Groeispurt voor de huizenprijzen

Blog

Het was een top jaar voor de Nederlandse economie, als we terugkijken op 2017. Daar de werkloosheid landelijk sterk is gedaald naar 4,9% gaat het in Utrecht nog beter (4,6%). Deze trend in combinatie met het grote vertrouwen van de Nederlanders zorgt ervoor dat er in 2017 242.000 huizen werden verkocht, zoals blijkt uit cijfers van het CBS en het kadaster.

Een eenvoudig rekensommetje maakt dat een grove 1 op de 18 woningen is verkocht in het voorgaande jaar. Dit soort ontwikkelingen in de markt zijn toonaangevend voor de status quo in de makelaardij.

Medio 2017 werd verwacht dat verlaging van de portefeuille, ernstig effect zou hebben op het aantal transacties, maar het tegendeel werd bewezen. Zoals in een eerder artikel gesteld stijgen de huizenprijzen hard in de regio’s Utrecht, Vleuten, Leidsche Rijn, Amersfoort en Houten. Dit heeft als gevolg dat de samenstelling van huishoudens veranderen. Mensen met een voorkeur voor een gezinswoning vanwege gezinsuitbreiding worden uit Utrecht gedreven vanwege de hoge prijzen.

Hoe gaat de markt eruit zien aankomend jaar? De Rabobank stelt dat de huizen 8% duurder gaan worden in 2018. Ondanks dat deze prijsstijging op het eerste gezicht ambitieus lijkt, is deze nog redelijk bescheiden. Indien de huizenprijzen methodisch berekend zouden worden, komt de verwachting voor de regio Utrecht nog hoger uit. Concurrentie speelt hierin de hoofdrol. Makelaars in Utrecht merken dat woningzoekers in sommige gevallen fors overbieden op een woning. Dit alles om niet wéér achter het net te moeten vissen.

Volgens Capital Value en onderzoeksbureau ABF zal het woningtekort blijven toenemen tot landelijk 235.000 in 2020. Wil je meer weten over dit soort ontwikkelingen, of denk je erover je plek te verkopen? neem dan contact op met Brecheisen Makelaars via 030 233 1134 of loop binnen bij een van onze vestigingen in Utrecht, Vleuten, Houten en Amersfoort.

Bibliografie
C. Lennartz, N. V. (2018, 02 09). Nederlandse huizenmarkt dendert door: ook in 2018 fors hogere prijzen verwacht. NL: Rabobank.
Groot, S. K. (2017, 12 18). Visie op 2018: Lage inflatie, Lage rentes. Economisch Kwartaalbericht . Utrecht, Utrecht, Nederland: RaboResearch.
Redactie. (2018, 02 09). Rabobank verwacht dat de huizenprijzen de komende jaren fors blijven stijgen. Financieel Dagblad .
Redactie. (2018, 02 19). Slappe woningverkoop in januari. Financieel Dagblad .
Redactie. (2018, 02 20). Werkloosheid in Utrecht onder het landelijk gemiddelde. Opgeroepen op 02 21, 2018, van Utrecht Nieuws: https://utrecht.nieuws.nl/economie/67358/werkloosheid-utrecht-landelijk-gemiddelde/
Zandbergen, L. (2018, 02 05 ). Woningtekort neemt komende jaren nog verder toe. Financieel Dagblad .

Het is krap op de woningmarkt in Utrecht.

Blog

Het is krap op de woningmarkt in Utrecht. Na een historisch dieptepunt heeft de voorraad zich enigszins hersteld, maar zowel de prijzen als omzetsnelheden blijven, zoals u gewend bent sky high.

Terwijl het aantal ‘serieuze zoekers’ in Utrecht met een krappe 7% afneemt, komt de bestaande woningvoorraad steeds meer onder druk te staan. Het aanbod loopt terug, hetgeen ervoor zorgt dat de transactieprijzen voor de bestaande woningen steeds hoger oplopen.

Ondanks dat de lage rente inmiddels flinterdun is gecorrigeerd, schrikken makelaars in Utrecht nog immer van de weerzinwekkende transactieprijzen. We kunnen al een jaar spreken van aanhoudende schaarste in het woningaanbod. Omloopsnelheden zijn bij de makelaarskantoren vaak korter dan 4 weken. Een echte frustratie voor de woningzoeker. Indien u wenst te reageren op een huis dat op Funda.nl te zien is, is deze vaak al verkocht. De zoeker vist achter het net. Dit als gevolg van beleggers die als ware kamikazepiloten bieden op beleggingspanden.

De krapte indicator daalt inmiddels bescheiden. “Woningzoekers wijken vanuit Utrecht naar de randstad.” Zo stelt Marcel Arendsen. Dit vanwege teleurstelling tijdens de woningjacht. Amersfoort is zo’n regio waar woningzoekers naar uitwijken en de huizenprijzen dezelfde richting op neigen als Utrecht. Ook hier zijn het goede tijden voor de makelaar.

Wat dat betreft liggen er kansen in opkomend Leidsche Rijn. Ook hier opent Brecheisen een makelaarskantoor om haar klanten te voorzien van een plek. Wees er snel bij, want overbieden is de nieuwe standaard.

Bibliografie
Arendsen, M. (2017). Krapte op de woningmarkt . (J. Wetler, Interviewer)
Brecheisen Makelaars B.V. (2018, 01 10). Woningmarktrapportage - 4e kwartaal 2017.
Opgeroepen op 02 7, 2018, van Brecheisen : https://www.brecheisen.nl/164-37e/woningmarktrapportage
NVM. (2018). Transactiecijfers NVM - Regio Utrecht .
NVM Data & Research .  

Recent bekeken